Naar het strand

Het is wetenschappelijk bewezen dat het zien van de zee en het opsnuiven van de ziltige lucht een positieve invloed heeft op de mens. Maar goed dus, dat Nossa Casa zo dicht bij het strand ligt. Of eigenlijk moet ik zeggen stranden. Meervoud. Want zelfs al blijf je hier twee weken, dan zou je elke dag een ander strand kunnen bezoeken. Het dichtstbijzijnde strand is Praia da Figueirinha en ligt op 10 minuten rijden. Bofkonten zijn wij toch! 😀

Over het algemeen geldt dat de stranden rondom het Arrabida gebergte erg geschikt zijn voor kinderen vanwege het kalme water. Je vind hier namelijk enkel kleine tot middelgrote baaien en deze breken de golven. Wel is het water hier behoorlijk koud! Er zijn ook verborgen standjes waar je alleen via een smal (berg)pad kunt komen. Deze zijn fantastisch voor sportieve rustzoekers! Het zandstrand Galapinhos werd in 2017 uitgeroepen door European Best Destinations tot beste strand van Europa.

Wil je golven (om op te surfen) ga dan naar Praia Fonte da Telha. Dit langgerekte zandstrand ligt op 45 minuten rijden van ons huis.

En dan is er ook nog Troja. Dit schiereiland is te bereiken via de Ferry vanaf Setúbal. Hier staan een aantal luxe vakantie resorts en verder niets. Het zand, de zee en de zon maken hier de dienst uit.

Winkelen

Ervanuitgaande dat winkelen voor de meesten onder ons een ontspannende bezigheid is, staat deze activiteit ook in dit lijstje genoemd. Portugezen zelf houden enorm van winkelcentra. En toegegeven, het moderne winkelcentrum Alegro in Setúbal is zeker een bezoekje waard. En heb je geen zin om te winkelen, dan kan je hier ook een filmpje pakken.

Niet getreurd voor degenen die niet van winkelcentra houden. Setúbal heeft gelukkig nog een oude stadskern waar een grote variatie aan winkeltjes zit. Dit winkel gebied is afgesloten van verkeer en er klinkt hier muziek uit de luidsprekers (en op zondag zelfs de kerkdienst).

Daarnaast vind er in Setúbal (op het Largo José Afonso) elke eerste en derde zaterdag van de maand een antiekmarkt plaats die zeer de moeite waard is.

Het water op (dolfijnen spotten)

Vanaf het water ziet alles er anders uit. Het voelt anders! Zeker wanneer je wind mee hebt en de zeilen gebold staan! Wat een ervaring is het toch telkens weer om de prachtige kustlijn van het Arrabida gebergte of de monumenten van Lissabon te bewonderen vanaf het water.

En hoe bijzonder is het dan, om een ontmoeting te hebben met de dolfijnen die al jaren in de baai van Setúbal vertoeven! Bij hoge uitzondering vertonen een aantal dolfijnen zich zelfs in de monding van de rivier de Taag.

Een boottocht om dolfijnen te spotten kan je o.a. boeken bij Vertigem Azul. Zeilen in Lissabon op de rivier de Taag kan via Thuis in Lissabon.